Tips voor je boodschappen

Tips voor je boodschappen(lijstje).

Gezonde voeding, en je boodschappen. Een onderwerp waarover veel gepraat wordt, ook in de praktijk. Maakt het iets uit in welke winkel je je boodschappen haalt?
Ik probeer in deze blog wat tips te geven over je boodschappen.

Voordat je verder leest wil ik melden dat ik geen belang heb bij onderstaande tips, ik schijf dit geheel uit eigen ervaring op en krijg hier dus niks voor.

De supermarkt.

In de supermarkt om de hoek is alles te verkrijgen, super makkelijk want al je boodschappen zijn op één plek te koop. Het maakt niks uit naar welke keten je gaat, ze verkopen allemaal dezelfde producten.
Je basisproducten, groente, een beetje fruit, gedroogde en verse kruiden en een beetje vis/vlees zijn daar te koop.  Met een beetje geluk kun je op de verpakking makkelijk de herkomst lezen en wat er allemaal in en op zit.
Ik geef vaak de tip mee, eet met de seizoenen mee en bij voorkeur geoogst dichtbij huis.
Ga je naar de supermarkt, kijk dan wat er in de aanbieding of wat er betaalbaar is, dit is vaak de seizoen groente. Dit geldt ook voor het fruit. Groente en fruit in de supermarkt kan overal vandaan komen, Nederland en de rest van de wereld. Dit maakt het soms wat lastiger om te beoordelen wat de seizoensgroenten zijn. Ze verkopen immers het hele jaar door spruitjes en aardbeien.

Biologische voeding.

Waarom zou je biologisch willen eten? Hierover valt natuurlijk al veel te lezen op het internet. Maar kort samengevat; er zitten echt mega veel bestrijdingsmiddelen op de versproducten en dan hebben we het nog niet eens over de genetische manipulatie die plaats vind bij veel groentesoorten. Ook dat heeft invloed op de kwaliteit van de groente (& fruit).

Biologische voeding heeft de voorkeur, maar als dit voor jou financieel niet haalbaar is heeft verse groente (en fruit)  de voorkeur. Is het je ooit eens opgevallen dat biologische voeding in de supermarkten vaak een flinke reis heeft gemaakt voordat het in de supermarkt ligt? Ook dit komt vaak niet uit Nederland. Ook hier kun je een afweging in maken, ga je voor dichtbij huis of biologisch van verder weg?

Alternatieven voor de supermarkt.

Er zijn meer manieren om boodschappen te doen, beter voor jou, en voor het milieu.

Één van die opties zijn groentepakketten. Bij veel biologische winkels kun je groentepakketten bestellen, van merken zoals Vitatas, Odin maar in regio Eindhoven zit ook “van het land” en deze bezorgt wekelijks verse groente bij je thuis. Zelf ben ik zeer tevreden over “van het land” en met een kratje groente komen wij 3 tot 5 dagen uit.
Mocht je waarde hechten aan biologische voeding is dit zeker het overwegen waard. Op zaterdag is er een markt op het Wilhelminaplein in Eindhoven, waar biologische voeding te koop is (aanrader!)

Voor vlees en visproducten zijn ook duurzame en betere keuzes te maken. Vaak is de kwaliteit een stuk beter en is het ook voor jou veel voedzamer. Je kunt beter veel minder vlees en vis eten van goede kwaliteit dan veel van slechte kwaliteit. Goede kwaliteit vlees of vis kun je o.a. kopen op de bovenstaande markt, maar ook online zijn er mooie initiatieven waar je verantwoord vlees kunt inkopen.

Kruiden zijn in de zomer ideaal om zelf te planten in je tuin of balkon, deze kun je later drogen zodat je daar in de winter gebruik van kunt maken. Heerlijk, en vaak nodigt het ook uit om er meer gebruik van te maken.

En de overige producten? Daarvoor kun je naar de duurzame weekmarkt, de supermarkt om de hoek, toko, of biologische supermarkt. Net wat voor jou het fijnste is. En ook daar maak je weer bewuste keuzes. Al die frisdranken, snoep en koekjes zijn geen noodzaak! Als je die laatste producten niet koopt, bespaar je ook weer geld en heb je meer over om bewuste keuzes te maken voor voedingsmiddelen die wel goed voor je zijn! 

Wat linkjes naar bedrijven in Eindhoven die duurzame producten verkopen. Niet bij alle links heb ik eigen ervaringen, maar hoor ik positieve verhalen van cliënten, familie & vrienden.

Groente en fruit:
Vanhetland: http://vanhetland.nl/
Odin: https://www.odin.nl/
Vitatas: https://vitatas.nl/
Duurzame weekmarkt Eindhoven: http://www.dwme.nl/
Philips fruittuin: https://philipsfruittuin.nl/nl/landwinkel

Vlees:
Blije big: https://deblijebig.nl/
Genneper Hoeve: https://www.genneperhoeve.nl/

Diverse:
Bakkerij Meelmuts: https://www.meelmuts.nl/

Mocht jij nog een boer, winkel, restaurant of bedrijf in Eindhoven of omstreken weten die in deze lijst hoort, laat het mij weten en dan voeg ik hem toe (als ik het ermee eens ben ).