Kerststress.

Kerststress.

De kerstdagen komen er weer aan. Op veel plaatsen zijn de huizen weer mooi versierd, de kerstbomen zijn opgetuigd en de media stroomt over van het ideaalbeeld hoe kerst eruit zou moeten zien.

Kerstmis.

December is een drukke periode als het gaat om feestdagen. Op het begin van de maand heb je het sinterklaasfeest, gevolgd door kerstmis en oud & nieuw. Een leuke, drukke en gezellige periode.
De kerstboom staat in bijna iedere woonkamer, er worden kerstkaartjes geschreven en verstuurd, cadeautjes worden voor elkaar gekocht. Maar ook kerstborrels en diners bij verenigingen, je werkgever en de school (van je kinderen).

Super leuk allemaal, maar dit maakt de decembermaand ook tot een stressvolle periode.
Je ziet ook steeds meer dat mensen geen vakantie meer hebben, en zelfs op de feestdagen zelf aan het werk moeten.

Ho Ho Ho…

Een bekende uitspraak van Loesje is: “De kerstman zegt niet voor niks Ho Ho Ho”.
Neem de tijd voor jezelf, altijd belangrijk maar ook zeker in deze periode. Het gaat erom dat jij een fijne periode hebt, en dat je die periode invult op een manier die bij jou (en je gezin/ partner/ familie) past.

Een 5 gangen kerstdiner? Een heerlijk, maar simpel rijstgerecht (of iets anders wat je lekker vind) is ook prima. Cadeautjes? Leuk, maar alleen als het niet teveel stress oplevert. Online je kerstcadeautjes kopen kan ook!
Bekijk eens kritisch of alles wat in je agenda staat voor deze periode ook haalbaar is, je bent niet verplicht om overal aan deel te nemen.

Zorg goed voor jezelf!

Als je zelf lekker in je vel zit, kun je ook meer genieten van de feestdagen. Misschien kun je iets met de volgende tips?

  • Ga op tijd naar bed, zodat je goed uitgerust bent de volgende dag. Als je uitgerust bent kun je meer genieten van je dag. Toch moe? Een dutje doen mag!
  • Neem de tijd om een lange boswandeling te gaan maken, ook leuk met familie tijdens de feestdagen!
  • Wat (extra) yoga of Qigong oefeningen kunnen je ook helpen om wat meer rust te vinden.
  • Heb je ooit gehoord van het begrip FOMO? Dat betekent “fear of missing out”. Kort uitgelegd is dit dat je bang bent om iets te missen, en daarom continue je social media kanalen checkt om te zien wat je vrienden & familie allemaal aan het doen zijn. Probeer te onthouden dat al deze mooie foto’s ook slechts een momentopname zijn van het feest/borrel/diner etc. en de foto niet voor niets geplaatst is op social media.
    Ik ken geen mensen die een chaotisch kerstdiner met omgevallen wijnglazen, huilende kinderen en heftige discussies op social media plaatsen, jij wel? Moraal van dit verhaal? Probeer je telefoon eens in je tas te laten zitten tijdens je eigen kerstmomenten en geniet vooral van het samenzijn!
  • Omdenken, ook al een hip begrip tegenwoordig. Tijdens het kerstmoment kan er van alles anders lopen dan gepland. Het eten heeft te lang in de oven gezeten, en is daarom wat droog van smaak. In plaats van te klagen over het eten, kun je ook dankbaar zijn dat iemand enorm zijn best heeft gedaan om voor iedereen een maaltijd voor te bereiden. De aanwezige kinderen die luidruchtig aanwezig zijn en blijven vervelen, deze kinderen vinden het waarschijnlijk ook lastig om met veel personen in een ruimte te zijn en stil te blijven zitten. Neem de kinderen even mee naar buiten naar een speeltuintje en neem zelf even de tijd om te genieten van de buitenlucht.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips. Heb jij nog goede tips voor de feestdagen? Ik hoor ze graag, als berichtje onder deze blog of op mijn facebookpagina.