Hooikoorts & acupunctuur

Hooikoorts & acupunctuur

Heerlijk, die lente! Lekker naar buiten, fietsen, wandelen, picknicken & buiten sporten. Maar als je last van hooikoorts hebt, is dat allemaal niet fijn. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van hooikoorts. Veel voorkomende klachten zijn jeuk, loopneus, keelpijn, benauwdheid, branderige ogen, vermoeidheid en niezen.

Wat kan acupunctuur betekenen bij hooikoorts klachten?

Hooikoorts is vaak goed te behandelen met acupunctuur.
In het seizoen (acute hooikoorts) kan acupunctuur vaak snel de klachten verminderen. Meestal merk je na één behandeling al verschil. Het aantal behandelingen wat nodig is om de hooikoorts klachten te verminderen hangt af van de ernst van de klachten.
Wil jij ook je hooikoortsklachten verminderen? 

Klik hier om een afspraak te maken of stuur mij een berichtje voor meer informatie. Ik beantwoord graag je vragen.

Oorzaak hooikoorts

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeelkorrels (pollen).  Vooral in de lente en de zomer dwarrelen er vele stuifmeelkorrels door de lucht. Er zijn veel verschillende grassen, planten en bomen met allemaal een andere stuifmeelkorrel. Op internet zijn diverse sites met kalenders te vinden met welke stuifmeelkorrel er op dat moment in de lucht hangt, handig als je weet voor welke stuifmeelkorrel je allergisch bent. Vooral in de laatste week van mei is er een piek van stuifmeelkorrels en pollen, en hebben veel mensen last van klachten.

Stuifmeelkorrels zijn eigenlijk niet schadelijk, je hoort hier niet op te reageren met een allergische reactie. Maar waarom zijn er dan zoveel mensen die hooikoorts hebben?
Het afweermechanisme is in de war, en ziet de stuifmeelkorrel als een indringer en reageert hierop waardoor er klachten ontstaan. Vooral de slijmvliezen raken overbelast, neusklachten, keelklachten en oogklachten komen veel voor.

Wat kun je zelf nog doen?

  • Een zonnebril opzetten om je ogen te beschermen tegen de stuifmeelkorrels
  • Als je veel klachten hebt, kun je het beste in de ochtend voor 10:00 buiten een wandeling maken, of nadat het geregend heeft. Dan zijn er minder stuifmeelkorrels in de lucht.
  • Niet in je ogen wrijven, daarmee wrijf je de stuifmeelkorrels er juist nog meer in.
  • Was je haren voordat je naar bed gaat, je wast daarmee ook de stuifmeelkorrels eruit.
  • Vervang je kussensloop dagelijks, in je haren zitten vaak veel stuifmeelkorrels die op je kussen blijven zitten.
  • Smeer wat vaseline vooraan in je neus, hierdoor blijven de stuifmeelkorrels daar plakken en kunnen ze lastiger verder je neus in.

Wil je meer weten over wat acupunctuur kan beteken bij hooikoorts, of heb je nog vragen? Stuur mij een mailtje of berichtje, ik bel je graag terug voor een gratis telefonisch gesprek om je vragen te beantwoorden.
Direct een afspraak maken mag natuurlijk ook. Je bent welkom!