De zomer komt er weer aan!

De zomer komt er weer aan!

21 juni is het weer zover, de zomer start! Voor heel veel mensen is dit hun favoriete seizoen,  langer daglicht, kortere nachten en heerlijke temperaturen buiten. Het is niet voor niks dat veel mensen in dit seizoen vakantie nemen.

De 5 elementen binnen de Chinese Geneeskunde.

In de Chinese Geneeskunde wordt elk seizoen gekoppeld aan het elementen. Je hebt de elementen vuur, aarde, metaal, water & hout. Aan elk element zit een seizoen gekoppeld, maar ook een smaak, kleur, orgaan en nog meer. Het element wat hoort bij de zomer is vuur. Bij het element vuur hoort de hartenergie.
Ook worden de elementen geplaatst binnen yin en yang. Yin staat onder andere voor rust, yang voor beweging.
De zomer is een yange periode, een actieve periode waarin (zelf)ontplooiing, groei, creativiteit en activiteiten centraal staan.

Het is belangrijk om te weten dat als er binnen de Chinese Geneeskunde over een orgaan gesproken wordt, in dit geval de hartenergie, dit niets zegt over het functioneren van het hart zoals we dit kennen vanuit de westerse geneeskunde en onze biologie & anatomie boeken.

De zomer & je hartenergie.

Binnen de Chinese elementenleer is de zomer het meest yange seizoen.  Dat wil zeggen dat de natuur en de mens dit seizoen het actiefst is.
We blijven langer op in de avond, en ook in de ochtend is het vroeg licht en hebben minder mensen moeite met opstaan. In de zomer is men vaak heel actief en is er tijd voor veel leuke dingen. In de zomer worden er veel BBQ avondjes gepland, en is er volop aandacht en tijd voor sociale contacten. Er wordt naar buiten getreden, en het leven speelt zich meer buiten af.

In de zomer is je hartenergie op zijn optimaalst.
Mocht je hartenergie niet in balans zijn, zie je vaak klachten van onrust in deze periode. Slecht slapen, rusteloosheid en mentale onrust zijn voorbeelden van dit soort klachten.
Vaak helpt het om genoeg te ontspannen, en kun je jezelf de vraag stellen: wat helpt jou om te ontspannen? Neem ook in de zomer voldoende tijd voor jezelf en waar de dingen waar jij blij van wordt!
Ook met acupunctuur kun je deze klachten vaak verminderen..

Voeding in de zomer.

Ondanks dat het heel erg aantrekkelijk lijkt om in dit seizoen veel koud voedsel te eten, zoals ijsjes, veel koude salades en koud drinken met ijsblokjes, raad ik je dit af. Je spijsverteringsstelsel vindt dit ook in de zomer niet prettig. (lees hier meer over in de blog “gezonde voeding”). Mocht je iets willen drinken wat je lichaam afkoelt, kun je beter muntthee drinken (warm, maar toch verkoelend).

De smaak die bij het hart hoor is bitter, dus in dit seizoen wat meer bittere voedingsproducten eten is een goed idee, zoals een keertje witlof, pastinaak, rucola sla, artisjokken, rode bietjes & veldsla. BBQ in de zomer mag, maar een overmaat aan vlees is voor de meeste van ons niet zo goed voor je spijsvertering. Denk ook eens aan groente op de BBQ, ook erg lekker!

Let op met airconditioning.

Vele kantoren, openbare plaatsen maar ook steeds meer huizen hebben een airconditioning. Zeker als het super warm is, klinkt het heel erg fijn om de ruimte flink te koelen. Maar let wel op, de wisselende temperaturen tussen binnen (zeer koel) & buiten (zeer warm) kunnen voor klachten zorgen, de koude van de airconditioning kan ervoor zorgen dat je klachten krijgt zoals een stijve nek, verkoudheid of hoofdpijn. Gebruik je airconditioning dus verstandig!

Heb je nog vragen over hierover? Stel ze gerust!
Ook acupunctuur kan helpen om je vuur element in balans te krijgen. Veel voorkomende klachten in de zomer zijn slapeloosheid, sneller geïrriteerd, hartkloppingen, nervositeit en onrust.

Neem gerust contact op voor meer informatie.