De winter komt eraan.

De winter komt eraan.

De dagen worden korter, de avonden worden langer. Het einde van de herfst is in zicht en de winter komt eraan. Het is tijd om een stapje terug te nemen.

De 5 elementen binnen de Chinese Geneeskunde.

In de Chinese Geneeskunde wordt elk seizoen gekoppeld aan het elementen. Je hebt de elementen vuur, aarde, metaal, water & hout. Aan elk element zit een seizoen gekoppeld, maar ook een smaak, kleur, orgaan en nog meer. Het element wat hoort bij de winter is water. Bij het element water hoort de nierenergie.
Ook worden de elementen geplaatst binnen yin en yang. Yin staat onder andere voor rust, yang voor beweging. De winter is een yinne periode, de tijd om rust te nemen.

Yin Yang
Het is belangrijk om te weten dat als er binnen de Chinese Geneeskunde over een orgaan gesproken wordt, in dit geval de nierenergie, dit niets zegt over het functioneren van de nieren zoals we dit kennen vanuit de westerse geneeskunde en onze biologie & anatomie boeken.

Nierenergie

In de winter is het tijd om aandacht te besteden aan je nierenergie.  De winter is hét moment om tijd te nemen voor rust, op tijd te gaan slapen, meditatie en QiGong of rustige yoga oefeningen.
De meeste mensen zijn nu meer binnen (in de huizen) en leven minder buiten. De aandacht ligt nu op jezelf en eventueel je thuiswonende kind(eren). In het dierenrijk zie je dit mooi terug, veel dieren houden een winterslaap deze periode.

De winter is de ideale periode om aandacht te besteden aan jezelf, om te (her)ontdekken wie je bent en wat je graag wilt doen met je toekomst. Neem de tijd voor een goed boek te lezen, fijne gesprekken te hebben met je vrienden, familie en mensen die je tegenkomt op straat. Laat de televisie eens een avondje uit staan en leg je telefoon buiten handbereik.

In de winter zie ik veel mensen die last hebben van lage rugpijn, zwakke knieën, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, buikpijn, slecht slapen, hoesten en sinusitis. Deze klachten spelen het hele jaar, maar lijken erger te worden deze periode. Deze klachten kunnen gelinkt zijn aan de nierenergie.

Naast onderstaande tips kan acupunctuur je ondersteunen om je nierenergie te versterken.
In de winter is de vaak in combinatie met een moxalamp. Dit is een speciale lamp die extra diep in het lichaam kan verwarmen. De meeste mensen ervaren dit als zeer aangenaam.

Tips om je nierenergie te versterken.

Binnen de Chinese Geneeskunde is het belangrijk om in harmonie te zijn met de seizoenen.
Wat kun je in de winter zelf doen om je nierenergie te versterken?

  • Rust, op tijd gaan slapen. Het is niet voor niks al op tijd donker. Maak hier gebruik van en ga op tijd naar bed. Drink geen koffie meer s ’avonds, en laat het uur voordat je naar bed gaat de televisie en je telefoon uit (beeldscherm licht zorgt ervoor dat je moeilijker en onrustiger in slaap valt, en omdat je hetgeen wat je op de televisie/ telefoon ziet nog aan het verwerken bent).
  • We zijn deze periode veel binnen te vinden, met de verwarming aan en de ramen vaak dicht. Dit maakt dat de meeste mensen te weinig buitenlucht inademen. Ga eens wat vaker naar buiten, kleed je warm aan (winterjas, sjaal, handschoenen en een muts). Vanaf nu op zondagmorgen een heerlijke wandeling in het plaatselijk bos & park 😉
  • Neem de tijd voor meditatie, rustige yoga of Qi Gong. Bekijk of er bij jou in de buurt een yogaleraar of QiGong leraar is waar je wekelijks een fijne les bij kunt volgens, of zoek op internet fijne oefeningen die je zelf kan doen (op YouTube is veel te vinden).
  • Als je verkouden bent geworden, ga dan eens op tijd naar bed (voor 21:00), drink een kop thee gemaakt van verse gember & kaneel en ga slapen. Drink deze thee niet als je last hebt van hitte klachten, zoals veel zweten, warmtegevoel, ontstekingen, de thee verergert deze klachten.

Voeding

De smaak die bij de nierenergie hoort is zout. Kijk wel uit met een overdaad aan zout, het is niet nodig om extra zout toe te voegen aan je maaltijden. Bij de nierenergie hoort het element water, vissoorten zoals zalm, mosselen, kabeljauw voeden de nierenergie, maar ook gestoomde of gewokte groente zoals pompoen, kidneybonen, walnoten en donkergroene groentes.
Ook is dit een goede periode om veel zelfgemaakte soepen (van verse bouillon) en stoofpotjes te eten (van bijvoorbeeld wild-vlees)
Voor kleine kinderen is het belangrijk om deze periode veel groente hapjes (warm en liefst vers klaargemaakt) te eten, en minder koude fruithapjes. Zeker banaan is niet de beste keuze voor kinderen. Banaan is energetisch zeer koud en slijmvormend.

Je bent welkom in mijn praktijk in Eindhoven voor acupunctuur om je nierenergie te versterken, en voor andere klachten.  Een acupunctuurbehandeling is een moment voor jezelf, een momentje om even aan jezelf te denken.
Je kunt contact met mij opnemen via de contactpagina. Stuur me gerust een mailtje of whatsapp berichtje, en bellen mag natuurlijk ook!