Overgangsklachten

De overgang is een fase in het leven die elke vrouw mee mag maken. Het is een periode waarin er afscheid genomen wordt van de vruchtbare levensfase. De hormonen gaan op zoek naar een nieuw evenwicht. In het oude China was dit een bijzondere periode. In deze levensfase transformeerde de vrouw in een oudere dame, met rimpels en veel wijsheid. Zij kregen hierdoor een hogere status in het dorp.

Klachten tijdens de overgang

Gemiddeld zijn vrouwen 45-55 jaar als zij in de overgangsfase komen. Je spreekt van de overgang als de vrouw al 1 jaar geen menstruatie meer gehad heeft. Helaas houden de klachten niet op na de laatste menstruatie, 1 op de 3 vrouwen heeft na 5 jaar nog steeds last van opvliegers! Klachten die veel voorkomen in de overgang zijn: nachtelijk zweten, warmte opwellingen (opvliegers), stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijnen, gewichtstoename, verlaagd libido en hartkloppingen.

Wat kan acupunctuur doen bij overgangsklachten?

Acupunctuur richt zich vooral op het herstellen van de energiebalans, waardoor de klachten in veel gevallen in heftigheid en frequentie verminderen. Gemiddeld kun je na 5 behandelingen vaststellen of acupunctuur het gewenste effect heeft, en hoeveel behandelingen er nog nodig zijn om op een prettige manier de overgang door te maken. Naast de behandeling met acupunctuur krijg je ook praktische tips waar je thuis mee aan de slag kunt. Soms is alleen acupunctuur niet voldoende en geef ik je een persoonlijk kruidenadvies om de acupunctuur behandeling te ondersteunen.

Wist je dat?

In de klassieke teksten van de Chinese Geneeskunde staat er over de overgang het volgende geschreven: Als een vrouw 7 x 7 jaar is, stopt haar menstruatie. De energie die niet meer gebruikt wordt voor de menstruatie mag ze nu voor haarzelf gebruiken.

Dit is een belangrijke tekst wat vaak wordt vergeten als vrouwen in de overgang zijn. Het is een overgang naar een nieuwe levensfase. De kinderen zijn al wat ouder, of zelfs het huis uit, de zorg wordt minder, je hebt veel levenservaring opgedaan en ook op werkgebied zijn vaak de grootste stappen op het gebied van carrière al behaald.  Het is een mooie periode om eens na te denken over wat JIJ wilt!