De lente komt eraan.

De lente komt eraan.

De dagen worden alweer wat langer, het is langer licht buiten. In de ochtend hoor je de vogeltjes weer fluiten en buiten wordt het groener. Het einde van de winter is in zicht en de lente komt eraan.

De seizoenen binnen de Chinese Geneeskunde.

In de Chinese Geneeskunde wordt elk seizoen gekoppeld aan het elementen. Je hebt de elementen vuur, aarde, metaal, water & hout. Aan elk element zit een seizoen gekoppeld, maar ook een smaak, kleur, orgaan en nog meer. Het element wat hoort bij de lente is hout. Bij het element hout hoort de leverenergie.
Ook worden de elementen geplaatst binnen yin en yang. Yin staat onder andere voor rust, yang voor beweging. De lente staat voor beginnend yang, de aanloop naar de zomer.

Yin Yang

​Het is belangrijk om te weten dat als er binnen de Chinese Geneeskunde over een orgaan gesproken wordt, in dit geval de leverenergie, dit niets zegt over het functioneren van de lever zoals we dit kennen vanuit de westerse geneeskunde en onze biologie & anatomie boeken.

Het element wat bij de lente hoort is hout.

In de lente is het tijd om aandacht te besteden aan je hout element. 
De lente staat voor groei, nieuwe energie, persoonlijke groei en de groei zoals te zien in de natuur.
In de natuur zie je dit terug door de nieuwe knoppen in de bomen, de bloesem en de voorjaarsbloemen. Maar ook de dieren laten zich weer meer zien, de vogeltjes fluiten in de ochtend.

De persoonlijke groei staat voor zelfontplooiing, je mag de lente zien als een nieuwe start.
In de winter lag de focus op rust nemen, tijd voor bezinning en in de lente is er meer energie en is het tijd voor de nieuwe plannen en ideeën. De voorjaarsschoonmaak heeft een letterlijke en figuurlijke betekenis. Het is fijn om je huis te laten luchten en schoon te maken in de lente, maar ook je lichaam vindt een voorjaarsschoonmaak fijn. Hierover schrijf ik wat meer bij voedingstips.

Tips om je hout-energie te versterken.

De Chinese Geneeskunde hecht veel waarde aan harmonie met de seizoenen. Wat kun je in de lente zelf doen om je lever & hout energie te versterken?

  • De lente is de tijd om weer wat meer te bewegen. Als je geen sporter bent, hoef je dat ook echt niet worden maar ga lekker naar buiten, maak een wandeling door het park of bos en geniet van de start van de lente.
  • Ondanks dat het minder koud wordt buiten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je warm aangekleed blijft. De koude winterwind is nog niet helemaal weg, wat maakt dat bij een verminderde weerstand een verkoudheid of griep nog steeds op de loer liggen. Als je naar buiten gaat, trek je jas nog aan en doe een sjaal om indien nodig.
  • Mocht je last hebben voor voorjaarsmoeheid, kun je jezelf de vraag stellen of je genoeg rust hebt gehad in de winter? De winter staat namelijk voor rust, en in de lente kun je de rust die je hebt genomen in de winter omzetten naar energie om in de lente je nieuwe plannen, ideeën uit te voeren.

Voeding

De smaak die bij het hout element hoort is zuur.
In de winter wordt er vaak wat meer gegeten, en minder bewogen wat maakt dat het in de lente tijd is voor de innerlijke voorjaarsschoonmaak.
Zuur helpt het lichaam te zuiveren, de meeste mensen hebben wel eens gehoord van een citroen uitpersen in de ochtend, en dit te mengen met water en dan op te drinken. Dat is een goed idee in de lente, de ochtend starten met de sap van een citroen, en dan de sap in heet water (zodat je citroenthee krijgt).
Verder zijn groene groente een aanrader in de lente, denk hierbij aan broccoli, sla, spinazie, prei, koriander, peterselie, andijvie etc.
Nog steeds geldt; het lichaam houdt het meest van gekookte, gewokte, gebakken voedingsmiddelen, en niet van koude voedingsmiddelen. De reden daarvoor is dat koude voedingsmiddelen het lichaam energie kost om te verwarmen, en die energie liever anders besteedt. Dus liever een warme maaltijd dan een salade, de voorkeur voor havermoutpap in de ochtend in plaats van yoghurt.
Verder geef ik vaak als tip mee om zoveel mogelijk verse en natuurlijke ingrediënten te gebruiken, en geen pakjes & zakjes te gebruiken en e-nummers & suiker zoveel mogelijk te beperken.

Heb je nog vragen over hierover? Stel ze gerust!
Ook acupunctuur kan helpen om je hout element in balans te krijgen. Veel voorkomende klachten in de lente zijn hooikoorts, verergering van menstruatieklachten, migraine, stress en onrust. Neem gerust contact op voor meer informatie.