De herfst komt eraan.

De herfst komt eraan.

De dagen worden korter, de avonden worden weer wat langer. De zomer is nu echt voorbij. Als je naar buiten kijkt zie je de bladeren al van de bomen vallen, en de paddenstoelen schieten alweer uit de grond. De herfst is echt begonnen.
Zelf vind ik de herfst een van de mooiste seizoenen, met de prachtige kleuren in het bos.

De 5 elementen binnen de Chinese Geneeskunde.

In de Chinese Geneeskunde wordt elk seizoen gekoppeld aan het elementen. Je hebt de elementen vuur, aarde, metaal, water & hout. Aan elk element zit een seizoen gekoppeld, maar ook een smaak, kleur, orgaan en nog meer. Het element wat hoort bij de herfst is metaal. Bij het element metaal hoort de longenergie.
Ook worden de elementen geplaatst binnen het yin en yang principe. Yin staat onder andere voor rust, yang voor beweging. De herfst is een beginnende yinne periode, de aanloop naar de winter toe.​

Het is belangrijk om te weten dat als er binnen de Chinese Geneeskunde over een orgaan gesproken wordt, in dit geval de longenergie, dit niets zegt over het functioneren van de longen zoals we dit kennen vanuit de westerse geneeskunde en onze biologie & anatomie boeken.

Longenergie

In de herfst is het tijd om aandacht te besteden aan je longenergie. Als je longenergie uit balans is, uit zich dat vaak in problemen met de ademhaling (astma, kortademigheid), maar ook in huidproblemen (zoals bijvoorbeeld eczeem en een droge huid). Ook is dit het seizoen waarin klachten van “wind koude” naar binnentreden, denk aan een vermindering van je weestand, verkoudheid, keelpijn,  hoesten en verstopte neus.

Bij de longenergie hoort ook het kunnen loslaten van situaties, emoties en verdriet. Als je vaak in het verleden leeft, en het moeilijk vind om los te laten kan het zijn dat je longenergie uit balans is.

Met acupunctuur kun je je longenergie versterken, en ik heb ook nog wat tips voor je om zelf je longenergie te verbeteren.

Tips om je longenergie te versterken.

  • De avonden worden weer korter, het is eerder donker en dat betekent ook dat je weer meer rust nodig hebt. Ga op tijd naar bed, in de nacht herstelt je lichaam.
  • Ga naar buiten, maak een prachtige herfstwandeling en geniet van de mooie kleuren buiten. Trek wel een jas aan, en doe een sjaal om zodat de kou niet je lichaam binnen kan dringen.
  • Doe ademhalingsoefeningen, zoals bijvoorbeeld een buikademhaling. Ga op een fijne plaats liggen (de bank, bed of yogamatje) en haal diep adem door je neus, naar je buik toe. Houd je adem voor enkele seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal deze oefening enkele keren. Op YouTube en internet zijn veel ademhalingsoefeningen te vinden.
  • Als je toch verkouden bent geworden, ga dan eens extra op tijd naar bed (voor 21:00), drink een kop thee gemaakt van verse gember & kaneel voor je gaat slapen. Drink deze thee niet als je last hebt van hitte klachten, zoals veel zweten, koorts, warmtegevoel, ontstekingen, de thee verergert deze klachten.
  • Zorg voor warme voeten, ga nu niet meer op blote voeten naar buiten, en trek binnen sloffen of warme (wollen) sokken aan.

Voeding

De smaak die bij de longenergie hoort is pikant.
De herfst is een goede periode om zelfgemaakte soepen, zoals bijvoorbeeld uiensoep, champignonsoep of pompoensoep en stoofpotjes te eten (van bijvoorbeeld wild-vlees, of een vegetarische variant van pompoen, champignons en linzen/bonen). 
Peren zijn een prima fruit om nu te eten, het bevochtigd de longen en dat kan fijn bij een droge keel of hoest. Ook appeltjes bakken met een snufje kaneel is voor nu een heerlijk tussendoortje. Ook noten zoals walnoten en hazelnoten zijn goede tussendoortjes nu, of om te verwerken in je gerechten.

Je bent welkom in mijn praktijk in Eindhoven voor acupunctuur om je longenergie te versterken, en voor andere klachten.  Een acupunctuurbehandeling is een moment voor jezelf, een momentje van “me time”.
Je kunt contact met mij opnemen via de contactpagina. Stuur me gerust een mailtje of whatsapp berichtje, en bellen mag natuurlijk ook!