Behandelingen

Persoonlijk behandelplan

Na het maken van de eerste afspraak krijg je van mij een vragenlijst toegestuurd (via email), die je thuis op je gemak mag invullen. Op die manier heb ik vast veel informatie over jou en hebben we tijdens het eerste consult alle tijd om te bespreken wat er speelt en wat acupunctuur voor jou kan betekenen. 
Dit leg ik je dan ook graag uit. Daarna vind ook de eerste behandeling plaats. De eerste afspraak duurt in totaal ongeveer 60 tot 75 minuten. In de praktijk staat een comfortabele behandeltafel (met verwarming), waar je op mag plaatsnemen. Vervolgens zal ik dunne steriele wegwerpnaaldjes plaatsen, die ongeveer 20 tot 30 minuten blijven zitten.

Na de behandeling geef ik nog wat tips en adviezen mee voor thuis, en plannen we een vervolgafspraak indien nodig. Ook zal ik een inschatting geven van het aantal behandelingen die ik verwacht nodig te hebben. Acute klachten kunnen soms al met 1 of 2 behandelingen voldoen, bij chronische klachten kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. Vervolgafspraken duren 45 tot 60 minuten, tijdens deze afspraken bespreek ik hoe je de de vorige behandeling hebt ervaren en hoe het nu met je gaat. Regelmatig plan ik een evaluatiemoment in om de voortgang van de behandelingen te bespreken. Indien de behandelingen niet het gewenste effect geven, wordt er niet onnodig lang door behandeld.

Acupunctuur kan nooit een bezoek aan een huisarts of specialist vervangen, maar kan wel een goede aanvulling zijn op de reguliere gezondheidszorg (huisarts, ziekenhuis bezoeken e.d.). Niet alle klachten en aandoeningen kunnen behandeld worden met acupunctuur, denk hierbij aan kanker, aangeboren afwijkingen en anatomische afwijkingen. Bij deze klachten kunnen wel de symptomen behandeld worden, zoals vermoeidheid, pijn en misselijkheid. 

acupuncturist talking to client
Tijdens mijn behandelingen kan ik gebruik maken van de volgende technieken:
Acupunctuur

Acupunctuur is de belangrijkste therapie binnen de praktijk. Op persoonlijk afgestemde acupunctuurpunten worden dunne steriele wegwerpnaaldjes geplaatst, om op die manier de energiebalans te beïnvloeden en gebruik te maken van het zelf genezend vermogen van het lichaam. De meeste vrouwen (en mannen) ervaren dit als zeer ontspannend.

Moxa

Moxa is een verwarmende therapie, die naast acupunctuur ingezet kan worden. Dit kan met behulp van bijvoetskruid (moxa) of een speciale lamp.

Cupping

Met glazen bollen wordt de huid rondom een acupunctuurpunt vacuüm gezogen, om de energiecirculatie rondom het acupunctuurpunt te verbeteren.

Voedingsadviezen

Voeding speelt een belangrijke rol binnen de Chinese Geneeskunde, en ik zal je dan ook graag praktische tips meegeven om thuis met voeding aan te slag te gaan.

Kruiden

Kruiden kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling. In de praktijk gebruik ik het liefste de planten en schimmels die bij ons in de omgeving groeien, omdat zij deel uitmaken van onze eigen kruidengeschiedenis. Ik laat mij graag inspireren door Jeremy Ross, Florian Ploberger en Aviva Romm.

Shonishin

Shonishin is een speciale vorm van Japanse acupunctuur, die gericht is op het behandelen van baby`s en kinderen.