Balans, yin en yang.

Balans, uitgelegd volgens het yin en yang principe.

Balans is nu een veelbesproken onderwerp, veel mensen hebben het over rust en balans vinden in je leven. Maar wat is nu balans? Ik ga proberen uit te leggen in deze blog wat balans inhoudt volgens het yin en yang principe.

Yin yang sign black en white

Yin en Yang

Een mooi teken wat we veel terugzien in de Chinese Geneeswijze. Helaas wordt er vaak gedacht dat het zwarte vlak staat voor iets slechts en het witte voor de goede dingen in het leven, maar zo zwart-wit is het niet, want wat is nu goed en wat is slecht? Daar zijn de meningen over verdeeld.
Binnen het yin en yang principe staat het zwarte vlak staat voor het yinne gedeelte, en het witte vlak voor het yange gedeelte, en deze vloeien over in elkaar en werken samen met het vormen van een cirkel.
Zo gaat het ook in het leven, yin en yang werken samen op een etmaal, je hebt momenten van rust en momenten van drukte . Neem bijvoorbeeld dag & nacht. De dag is yang, en de nacht is yin. Maar het is eigenlijk nooit 100 % yin of yang, want tijdens je slaap herstelt je lichaam en ook een drukke dag kent momenten van rust.

Symboliek van yin en yang

Yin en yang staan symbool voor allerlei aspecten. Het zijn geen tegenpolen van elkaar, maar vullen elkaar aan. Yin en yang maakt duidelijk dat alles in relatie staat met elkaar. Het is een proces wat altijd in beweging is. Zonder yin is er geen yang, en andersom.

Zo staat het yin onder andere symbool voor vrouwelijk en het vrouwelijke geslacht.  Maar het staat ook voor rust, schaduw, de maan, koude, stilte, de aarde, het seizoen winter en water.

En yang staat symbool voor mannelijk en het mannelijke geslacht, (dag)licht, actief zijn, warmte, zon, vuur, de hemel, energie, droogte en snelheid.

Uit balans, volgens yin en yang.

Idealiter is het zo dat yin en yang elkaar aanvullen en in balans zijn, maar als er meer yang dan yin is overheerst het yang, en is het yin in de minderheid. Of andersom. 

Een voorbeeld: iemand is de hele dag druk bezig, drukke verantwoordelijke baan, huishouden, mantelzorg en sporten waardoor er nauwelijks tijd voor rust is. Hierdoor kan iemand zich opgejaagd voelen, en is het extra belangrijk dat in de nacht een goede nachtrust is zodat het yin zich weer kan opladen.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de social media, het nieuws en tv/you tube programma’s, alles moet worden bijgehouden van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel altijd “aan” te staan, en vaak is er het gevoel om iets te missen als zij niet vaak genoeg deze media checken. Via deze media komen veel prikkels binnen die je moet verwerken. Vaak dat dit gecheckt wordt op de momenten dat je even wat rust inplant voor jezelf, maar eigenlijk gun je jezelf op die momenten geen rust maar nog méér nieuwe prikkels. Je wilt eigenlijk ook even “uit” staan.

Het mooiste is als je de dag zo kunt indelen dat je kunt voldoen aan je verplichtingen, je gezin & familie en tijd over houdt voor jezelf, en vooral dat laatste is belangrijk! Tijd voor jezelf kan een momentje van sport zijn, maar ook een lekkere wandeling of iets creatiefs zijn. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar iets is waar jij blij van wordt! Het is namelijk een goede manier om de prikkels die je de hele dag binnenkrijgt te verwerken en een plaats te geven. 

Yin en yang & acupunctuur.

Yin en yang kun je op vele vlakken terug herleiden, zo ook in ons lichaam.  In het lichaam vinden ook allerlei yinne en yange processen plaats. Als dit niet in balans is, kan dit klachten veroorzaken. Denk aan een slechte nachtrust waardoor je overdag heel moe bent, niet lekker in je vel zitten,  pijnklachten, menstruatieklachten, overgangsklachten of een overbelasting van het lichaam. Met acupunctuur kun je deze balans herstellen.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op, ik vertel je er graag meer over wat acupunctuur voor jou kan betekenen.