Acupunctuur en borstvoeding.

Acupunctuur en borstvoeding.

Deze week is het de Nederlandse week van de borstvoeding!
Meestal vindt deze plaats in week 40, omdat een zwangerschap ook gemiddeld 40 weken duurt. Een goed moment om even stil te staan bij borstvoeding, en wat acupunctuur kan betekenen bij problemen rondom de borstvoeding.

Borstvoeding.

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. In borstvoeding zitten alle voedingstoffen en antistoffen die je baby nodig heeft. Naast voeding, biedt borstvoeding ook troost, moederwarmte en veiligheid.
Het is een natuurlijk proces, wat tijdens de zwangerschap al wordt voorbereid in de borsten van de aanstaande moeder.
Direct na de bevalling zal de baby graag op de borst van de moeder willen zijn, op zoek gaan naar de tepels om aan te happen, voor de eerste slokjes moedermelk, ook wel colostrum genoemd. Dit moment wordt ook wel het “gouden uur” genoemd. Het moment om je baby rustig te laten wennen aan het leven buiten de baarmoeder, en dat de ouders kunnen genieten van de pasgeboren baby.

De statistieken uit 2015 lieten zien dat 80% van de pasgeboren baby’s borstvoeding krijgt, na 1 week is dit 64% en na één maand 57%. Na een half jaar krijgt 39% van de baby’s borstvoeding.
(Bron: www.volksgezondheidenzorg.info)

Wat nou als borstvoeding geven niet lukt?

Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom borstvoeding geven moeizaam gaat. Als je graag borstvoeding wilt geven, is het slim om hulp in de schakelen.
Ook acupunctuur is een mogelijkheid als er problemen zijn rondom de borstvoeding.

Acupunctuur & borstvoeding

Een van de meest voorkomende problemen is dat er te weinig melk is, vaak gaat dit gepaard met vermoeidheid bij de moeder, zachte “lege” borsten of gespannen en pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel in de buik, waterige borstvoedingsmelk en stress.
Of er is juist een te grote melkproductie, wat vaak gepaard gaat met spontaan melkverlies (“lekkende borsten”), zachte borsten of juist zeer gespannen borsten, bittere smaak in de mond van de moeder, constipatie bij de moeder, veel dorst bij de moeder, hoofdpijn en slecht slapen bij de moeder. De baby’s van moeders met een te grote melkproductie hebben vaak last van veel “spuitpoep” die soms zelfs groenkleurig is.

Indien het aanhappen een probleem is, is het raadzaam om een lactatiekundige mee te laten kijken.

Mocht je meer willen weten over acupunctuur & borstvoeding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik beantwoord graag al je vragen.