Moxatherapie bij stuitligging

Wist je dat acupunctuur een goede optie is als je baby in een stuitligging ligt?
De voorkeur gaat ernaar uit om dit te doen in week 33 of 34 van de zwangerschap, maar indien de baby later in de zwangerschap nog in een stuitligging ligt (of is gaan liggen) is acupunctuur nog steeds het proberen waard.

Onderzoek wijst uit dat acupunctuur de kans op een natuurlijke draaiing enorm vergroot. Dit concludeert Ineke van den Berg, onderzoeker van het Erasmus MC, in haar proefschrift waarop zij in 2010 promoveerde.
Mocht je meer willen lezen over dit onderzoek, dit is de link.

Wat is moxa?

Moxa is een bijvoetkruid, wat verwerkt wordt in sticks en kegeltjes. Door dit te verbranden komt er warmte vrij waarmee je de gewenste acupunctuurpunten kunt verwarmen. Bij een stuitligging verwarmen we een punt bij de kleine teen, die op een natuurlijke wijze een draaiing van de baby stimuleert. Volgens de Chinese Geneeskunde zorgt de moxa op dat punt voor een verwarmende energie naar de baarmoeder toe, die je baby stimuleert om zelf te gaan draaien.

Bij een behandeling met moxa bij een stuitligging is één behandeling in mijn praktijk al voldoende, je kunt de behandeling daarna thuis voortzetten. Daarom is het fijn als je je partner of iemand anders meeneemt naar de praktijk, zodat ik aan jullie samen kan uitleggen hoe de behandeling werkt en welke aandachtspunten er zijn. Mocht dit niet lukken, is dat geen probleem. De uitleg krijg je na het consult ook nog per mail toegestuurd. Na het gesprek mag de zwangere vrouw op de behandeltafel komen zitten, en starten we met de moxa behandeling. Tijdens de behandeling doe ik voor hoe je de moxa sticks moet gebruiken en is er alle ruimte om vragen te stellen. Na afloop van de behandeling krijg je van mij een moxa stick mee naar huis, zodat je thuis de behandeling nog enkele dagen kunt herhalen.

De kosten voor het consult zijn inclusief moxa sticks voor thuis.